mandag den 21. juni 2010

At moderere eller ikke at moderere - det er spørgsmålet

Der er meget snak om hvorvidt du bør moderere kommentarer. Jeg vil forsøge at komme med et fornuftigt svar på denne debat.

Først en oversigt over argumenterne for IKKE at moderere:


  • Du sparer en masse tid ved at have frie kommentarer på din blog

  • Folks kommentarer kommer hurtigere på siden hvis der ikke er moderation

  • Folk bryder sig ikke om moderation

  • Det giver færre kommentarer når der modereresDernæst en oversigt over argumenterne for at du BØR moderere:


  • Moderation er ikke censur. Man kan sagtens godkende en kommentar selvom man er uenig med skribenten.

  • Der er alt for meget spam

  • Folk er begyndt at kopiere kommentarer for at komme igennem

  • Du bør værdsætte din blogLad os kigge på argumenterne imod moderation...

Hvor lang tid tager kommentar-moderation?
Hvis du har en god e-mail klient tager det ikke ret meget tid at læse kommentaren i den mail WordPress systemet sender til dig. Derefter kan du hurtigt afgøre om du vil godkende (approve) eller afvise (delete).
Det er korrekt at kommentarer hurtigere dukker op på siden hvis der ikke er moderation, men du vil opdage, at gode kommentarer er "langtidsholdbare", mens reklamer for Viagra eller folks sure opkast kun skaber støj på din blog.

Bryder folk sig ikke om moderation?
Der er også mange der ikke bryder sig om færdselsloven, men vi fjerner ikke færdselsloven af den grund, vel? Hvis du fortæller folk hvorfor du har moderation på din blog vil de fleste forstå dit argument.
Du kan indstille din WordPress software til at det kun er første indlæg der modereres. Derefter kommer deres indlæg på bloggen uden forsinkelse. Men hvis de en dag ændrer adfærd, og begynder at reklamere for potensmidler eller andet du ikke lige har lyst til at få Adsense-reklamer om, så er det din ret som ansvarlig for din blog at sortere indholdet. Hvis folk ikke kan acceptere det kunne de måske overveje hvordan de selv ville reagere med produkter de ikke selv brød sig om. :-)

Giver det færre kommentarer når der modereres?
Påstanden er ikke til at bevise. De fleste kender i dag til begrebet spam, og alle ved hvor galt det kan gå. Se blot på bloggen Inside Adsense fra Google. Hvis du kigger på kommentarerne vil du opdage helt irrelevante svar som slet ikke handler om det emne der diskuteres. Folk der reklamerer for alle mulige ting som slet ikke hører hjemme i en værdifuld kommentar.
De kommentarer der virker er kommentarer som bibringer folk noget værdi. Det er dem som får folk til at klikke sig videre til din hjemmeside.

Lad os dernæst kigge på argumenterne for moderation...

Moderation er ikke censur.
Jeg godkender mange indlæg - også selvom jeg er uenig med skribenten. Så får vi en lille snak om sagen, og derefter kan andre afgøre hvad de selv mener, og ingen siger vi behøver at være enige for at kunne respektere hinandens argumenter.
Jeg værdsætter faktisk også den udfordring som kommentarer kan være, så kom gerne med dine tanker også. :-)

Der er ALT for meget spam
En af mine engelske blogs fik på to dage 198 stykker spam. Hvis ikke Akismet var sat på WordPress-bloggen skulle jeg igennem det hele. Nu kunne jeg nøjes med at skimme indlæggene, og der var - mildt sagt - ikke nogen falske positive. Det var ubrugeligt altsammen.

Folk er begyndt at kopiere kommentarer for at komme igennem
Selvom folk burde følge Kikolanis gode råd om at give fornuftige kommentarer, så er spam-kommentarer en stærkt stigende tendens. Du kan læse hans artikel herfra:
http://kikolani.com/link-building-comment-spam-2.html
Michael Pedzotti skrev bl.a. i sin kommentar til denne artikel:
One trick I am seeing more of is spammers will copy a sentence or two from the post or another comment and use that as their comment. For some of my older posts I cannot remember word for word what is written there and the comment at first looks legitimate, and intelligent ;-) , but I also look out for the blank gravatar or spammy looking URL/email. I wonder if a future upgrade of Akismet will include looking for text matches between submitted comments and existing post/comment contents.

Michael har så ganske ret. Det er nemlig også den erfaring vi blogejere har med mange kommentarer. Var alle disse røget direkte ind på bloggen ville det hele ende som Inside Adsense-bloggen jeg nævner ovenfor.

Du bør sætte pris på din blog
Du bør tage hånd om din blog. Når du behandler din blog godt vil dine læsere også kunne se, at du er en seriøs skribent de kan have tillid til. Det er nok det væsentligste argument for netop at moderere, i hvert fald det første indlæg.

Hvad mener du? Har denne artikel ændret dit syn på moderation? Har du helt andre argumenter? Fik du lige lyst til at kommentere, så kom glad med din holdning.

2 kommentarer:

Britt Malka sagde ...

Af respekt for bloggens øvrige læsere bør man bestemt også moderere. Ellers vil de seriøse hurtigt falde fra.

Jeg modererer ikke kun spam fra, men også kommentarer, der indeholder grimt sprog, nedrakning af andre, bandeord, osv.

Hvis folk ikke kan skrive pænt, skal de ikke skrive på mine blogs. Jeg har seriøse læsere nok til at kommentere.

Henrik V Blunck sagde ...

Jeg er fuldkommen enig, og glad for din feedback. :-)

Gad vide om alle andre læsere er lige så enige siden de ikke har udfordret argumenterne endnu... ;-)