søndag den 28. juni 2009

Logik i opbygningen af dit domæne

Nu kommer vi til et MEGET kontroversielt emne. Nogle mener, at underbiblioteker er noget ged, og de anbefaler derfor hellere selvstændigt domæne til hver ny blog eller emne. Vi skal kigge på om teoretikerne har ret.

Vi tager et praktisk eksempel. Søg på ordet vitser på Google. Klik her for at se resultatet: http://www.google.dk/search?hl=da&q=vitser&btnG=Google-s%C3%B8gning&meta=&aq=f&oq=.

Du vil, som forventet, opdage, at de første to resultater kommer fra www.vitser.dk - det kunne vi alle forvente pga det faktum at søgeordet optræder i domænenavnet. Ingen overraskelse dér. Pladserne 3 og 4 kommer fra www.positivt.dk, og jeg har lige taget et skærmdump af kildekoden dér hvor links opbygges for at vise en pointe senere når jeg vender tilbage til eksemplet med subdomæner/underbiblioteker. Se her:

.

Før jeg kommer tilbage til det med underbiblioteker skal vi lige kigge på femtepladsen, som optages af ugensvitser.blogspot.com før www.narrehat.dk. Fem ud af seks resultater har PageRank på 3 og opefter, mens min blog med vitser på Blogger.com kun har en PageRank på 1.

PageRank er altså IKKE nøglen til en høj placering alene. Men 273 indlæg siden 2007 med den rigtige profilering af gode vitser KAN altså skabe resultater, også selvom det ikke har noget selvstændigt domæne.

Nu om opbygningen af ens domæne. Hvis du gerne vil have et fælles domæne som forside med en masse temaer liggende under hoveddomænet, så kræver det fra starten af en god datadisciplin. Det skal du lære, så du kan bruge logik i opbygningen af dit domæne.

Vi kan tage vores eget familiedomæne som eksempel:

Forsiden af domænet - www.blunck.dk
blunck.dk/7wonders - et sødt slideshow om livets 7 vidundere der engang blev udsendt som opmuntring til flere
blunck.dk/affiliate-marketing-videos - videoer om affiliate marketing
blunck.dk/ansagerdyrehospital - søsterens dårlige erfaringer med pågældende dyrehospital
blunck.dk/berlin - fra dengang fruen og jeg tog en forlænget weekend i Berlin

...og så fremdeles. Der er mange flere temasider med hver sit bibliotek...
[blunck.dk/bilforsikringer - blunck.dk/dirtyharry - blunck.dk/earning-money-online - blunck.dk/earning-money-online-ebook - blunck.dk/earning-money-online-videos - blunck.dk/effektiv-marketing - blunck.dk/frankrig - blunck.dk/hvb - blunck.dk/irfanview - blunck.dk/joel-comm-videos - blunck.dk/judaica - blunck.dk/julekalender-2009 - blunck.dk/kreta - blunck.dk/kristendommens-mangler - blunck.dk/linux - blunck.dk/loves-apple-mac - blunck.dk/pension - blunck.dk/politics/clinton - blunck.dk/robert-plank-videos - blunck.dk/sommer-sp - blunck.dk/tjen-penge-online - blunck.dk/tjenfritid - blunck.dk/undervisning - blunck.dk/youtube - der linker videre til min YouTube profilside etc.]

Ovenstående kan godt virke en smule uoverskueligt for det utrænede øje. Men der ligger en logik bag hvert eneste bibliotek, og der linkes til hver af ovennævnte fra bestemte relevante steder på mine domæner. Skulle jeg pleje alle emnerne på separate domæner, skulle jeg mindst vedligeholde 30 forskellige domæner.

Dét ville ikke alene blive uoverskueligt, men også en smule halvdyrt. Ikke så meget i hostningen som kun koster knap 300,-/år med alle ekstra e-mails m.v., men sandelig også i den tid som ville medgå med flere ftp-logins hver gang en blog skal opdateres eller et bestemt design bliver opdateret i CSS. Nogle underdomæner bruger samme tema - f.eks. de to blogs om at tjene penge online, både den danske og den engelske.

Nogle stiller spørgsmålet: hvad skal jeg gøre hvis jeg vil have tre sprog til mit firmas hjemmeside?
Jeg svarer gerne med at sige: hold dit forsidedesign på dansk, hvis det ligger på et .dk-domæne. Eller på engelsk hvis det er et .com-domæne, og lav derefter flag på forsiden med de pågældende sprog. Lav underbibliotekerne /de for tysk /fr for fransk /it for italiensk /es for spansk etc.

Du kan bruge logikken til alle former for undertemaer, og kan derved adskille hvad der hører til hvor med bedre resultater i søgemaskinerne til følge.

Ingen kommentarer: