fredag den 23. april 2010

Webdesign - 10 vigtige nøgler

Når det gælder webdesign er der nogle vigtige nøgler du bør bruge i din webudvikling for at sikre maksimal synlighed og den bedste effekt i din niche — også i forhold til søgemaskinerne. Jeg har samlet disse ti nøgler så du har din egen tjekliste til næste gang du skal lave en hjemmeside, et salgsbrev eller når du skal redigere en skabelon til din blog.


  1. Vær sikker på du er unik

  2. Adskil HTML fra din CSS

  3. Vær sikker på dit websted validerer

  4. Tjek dit websted i flere browsere

  5. Brug de rigtige koder for overskrifter, underoverskrifter mv

  6. Undgå dårlige farvekombinationer

  7. Brug præsentationer med omtanke - undgå Flash

  8. Indbyg bannere og reklamer med omtanke

  9. Få andre til at korrekturlæse dine tekster

  10. Brug manuelle tilføjelser til indekssider, og undgå automatiske systemerJeg vil forklare hvert af disse punkter for at hjælpe dig med at opnå de bedste resultater med dine projekter. Du vil blive forbavset over hvor godt din side vil score når du implementerer disse nøgler i dit websign, og jeg vil anbefale dig at læse artiklen meget nøje så du kan få den fulde effekt af alle de ti nøgler.

Vær sikker på du er unik
Du bør sikre dig at dit design er unikt. Der er intet mere nedslående end at lande på en side der ligner alle de andre kedelige skabeloner som lige har fået ændret et par nøgleord, men eller bare ligner grafik fra en public domain leverandør. Folk forlader den slags steder hurtigere end en hest kan rende. De kommer ikke tilbage til dit websted, og deres hukommelse vil være lang når de først er blevet skuffede.

Jeg husker enkelte navne fra Internet Marketing alene fordi de solgte et produkt jeg ikke brød mig om. Da jeg reinstallerede mit system tilføjede jeg hurtigt nye filtre i min Thunderbird e-mail klient for at sende mails direkte i papirkurven, for ligesom produktet var noget skidt, så var viljen til at respektere en afmelding af mails heller ikke til stede.

Med andre ord: dårligt design giver et dårligt indtryk, og dårlig adfærd bliver husket.

Adskil HTML fra din CSS
Nogle bruger deres webdesign programmer helt forkert. De indbygger deres stilregler i samme fil som deres hjemmesider. Det vil gøre det langt sværere at ændre detaljer, og øge risikoen for at små ændringer på en side ikke skinner igennem på alle. Hvis du bruger den rigtige form, nemlig eksterne stylesheets, bliver redigeringen langt nemmere.

Det var faktisk hele ideen med design til hjemmesider, oprindeligt. Men efterhånden som alle og enhver kunne lave hjemmesider blev den slags ideele designregler glemt. Hvis du gerne vil være en anstændig webdesigner vil du også bruge den rene kodning, og sørge for at dine sider kan redigeres nemt i fremtiden. Du hjælper faktisk også dig selv fordi du kan ændre detaljer i én fil og se ændringen med det samme på alle sider der bruger denne stylesheet.

Vær sikker på dit websted validerer
Du bør tjekke din HTML-kodning med en HTML validator eftersom det kan give dig sikkerhed for hvorvidt din kodning overholder de regler som er opsat af World Wide Web Consortium. Det vil hjælpe dig med at finde fejl, som hvis de var overset, kunne medføre at din side så forkert ud i nogle browsere.

Hvis du bruger Windows kan det være svært at vide hvordan din side ser ud under Konqueror i Linux eller i Safari til Mac. Du kan teste Windows-versionen af Safari, men der kunne stadig være forskel i visningen af dine sider hvis du havde fejl i din kodning, hvilket bringer mig videre til den næste nøgle.

Tjek dit websted i flere browsere
Du bør have flere browsere installeret. For Windows brugere vil Internet Explorer som regel være standard, men du bør også have Opera, Safari og Mozilla Firefox ved hånden for at være sikker på dit websted ses ordentligt i alle browsere. De er gratis at hente, og kan sagtens være på samme maskine. Du bestemmer selv hvilken browser du vil have som standard-browser.

Brug de rigtige koder for overskrifter, underoverskrifter mv
Du bør bruge de rigtige koder for at adskille overskrifter fra underoverskrifter m.v. Det er hovedårsagen til vi har koder som H1 for overskrifter, H2 for underoverskrift og H3 for underoverskrift under H2 m.v.

Hvis du bruger denne form for kodning vil du have bedre fokus på dit indhold, og strategien vil være mere synlig også for søgemaskinerne. Når du definerer dine koder ordentligt i din eksterne CSS-fil bliver alt mere stilfuldt.

Undgå dårlige farvekombinationer
Du bør have god kontrast mellem forgrunds- og baggrundsfarver så dit design er nemt at læse og se i de forskellige browsere. Når du bruger en mørkegrå tekstfarve med en lysegrå baggrund vil dine sider være svære at læse. Ganske som farverne gul og sort sender et signal om at være en smule discount, og rød tekst på blå baggrund vil få din tekst til at se ud som om den hopper. Den slags grafiske indtryk bør alle webdesignere være opmærksomme på for at sende de rigtige signaler med det de laver.

Du vil stensikkert gerne kunne tjekke dette, og du får en bedre forståelse af designfarver ved at kigge her: http://www.colorschemer.com/online.html.

Brug præsentationer med omtanke - undgå Flash
Jeg ved godt nogle vil være forargede over min klare udmelding, men Flash har et kæmpe handicap — det kræver en Flash-afspiller hos dine besøgende. Flash er svært at optimere til søgemaskinerne, og der er mange brugere som ikke ønsker at installere tilføjelsesprogrammer for at se hjemmesider. Du har i øvrigt også andre muligheder. Hvis du skal vise en video kunne du uploade til YouTube, og derefter bruge et embed-link for at vise videoen på din hjemmeside. Der er ingen grund til at bruge Flash. Adobe håber naturligvis at mange bruger dette system, men det er slet ikke nødvendigt, hvilket er gået op for flere guruer inden for SEO på det seneste.

Indbyg bannere og reklamer med omtanke
Hoppende bannere på hele siden vil fratage folks opmærksomhed fra dit indhold. Det vil distrahere dem, og det ønsker du formodentlig ikke skal ske. Brug bannere med omtanke. Du vil få langt flere klik ved at håndtere dette professionelt og stilrent.

I øvrigt er det vigtigt at huske at bannere bør være relevante for dit indhold på hjemmesiden. Når din hjemmeside handler om hunde kunne en reklame for kattemad næppe være særligt relevant — også selvom enkelte har både hund og kat. Du kan teste dette for at få dine egne resultater med de besøgende du har. Nicher er alle forskellige, og det som fungerer godt på en side er måske knap så godt på en anden side.

Få andre til at korrekturlæse dine tekster
Når du skriver tekster bør du fjerne stavefejl. Det får dit websted til at se mindre professionelt ud hvis det er fyldt med masser af stavefejl. Det virker i øvrigt også sjusket når den slags ikke kontrolleres. Selvom du måske ikke selv ser fejlene bliver dine besøgende generet af dette når siderne er fyldt med den slags fejl.

Når du tænker professionelt tjekker du naturligvis dit materiale. Det gør hele din side langt mere troværdig.

Brug manuelle tilføjelser til indekssider, og undgå automatiske systemer
Når du skal finde steder at tilføje links til dine sider, bør du undgå automatiske tilføjelsessystemer. Det fungerer langt bedre når du bruger manuale indeks. Søgemaskinerne kan også gennemskue de automatiske systemer ud fra tidsangivelserne på links, og det er langt mere effektivt at skrive forskellige kommentarer når der skal linkes til dine sider frem for at stole på automatiske systemer.

Konklusion
Hvis du bruger alle 10 nøgler i dit webdesign vil du opdage at du kan lave meget gode hjemmesider med korrekt kodning, og hvis du følger alle aspekter i professionelt webdesign kan du også helt undgå brugen af tabeller og andre sjuskede genveje. Hvis HTML og CSS er nyt for dit vil jeg anbefale, at du tjekker Sitepoints bøger, for de har skrevet meget godt om webdesign, som netop også vil gavne dine resultater i søgemaskinerne.

Held og lykke med dit webdesign.

Ingen kommentarer: